Аналітики: команда санкційного криптоміксера Blender перезапустила проєкт під іншою назвою

Біткоїн-міксер Blender, який знаходиться у санкційному списку Мінфіна США з 2022 року, знову почав працювати, але вже під іншою назвою — Sinbad. Про це заявили експерти аналітичної компанії Elliptic.

За даними фахівців, Sinbad використовується пов’язаними з КНДР хакерами для відмивання вкрадених коштів:

«Через платформу пройшли близько $100 млн у біткоїні на момент написання [13 лютого 2023 року]. Ці активи мали відношення до хакерських атак за якими, імовірно, стоїть Lazarus».

В Elliptic додали, що нова платформа Sinbad розпочала роботу у жовтні 2022 року і брала участь у відмиванні коштів, отриманих внаслідок зламу кросчейн-мосту Horizon.

Аналітики перелічили низку причин, які вказують, на їхню думку, на прямий зв’язок обох міксерів:

  • напередодні запуску Sinbad отримав транзакцію у першій криптовалюті від гаманця, який раніше контролювався оператором Blender;
  • пов’язаний з оператором Blender гаманець переказував кошти промоутерам нового міксера;
  • діяльність обох міксерів дуже схожа: специфічні характеристики транзакцій та використання сторонніх сервісів для заплутування переказів;
  • схожість структури вебсторінок;
  • оба сервіси мають зв’язок з РФ, зокрема, російськомовну службу підтримки.
міксер Sinbad
Дані: Elliptic.

Окрім міксера Blender, під санкції США тогоріч потрапив і сервіс мікшування Tornado Cash. Згідно з інформацією Управління з контролю за іноземними активами, міксер використовувався для фінансування ядерної програми Північної Кореї. Однак за даними аналітичної фірми Chainalysis, заборона не змогла знищити платформу.

Нагадаємо, що збитки Web3-індустрії від кібератак склали близько $3,6 млрд у 2022 році. Це на 47,4% більше, ніж роком раніше, стверджують у компанії Beosin.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK