Україна співпрацює зі США та Chainalysis для відстеження цифрових активів росіян

Представники відділу кримінальних розслідувань IRS разом правоохоронцями України відстежують цифрові активи росіян, які обходять міжнародні санкції, передає Bloomberg.

Завдяки податковому агентству українські слідчі мають доступ до інструментів аналітичної платформи Chainalysis. Також американські фахівці проводять онлайн-заняття з відстеження транзакцій у блокчейні, а офлайн-навчання наразі триває у Франкфурті.

“Обмін інструментами захищає не тільки фінансову систему США, а й глобальну економіку”, — заявив очільник відділу кримінальних розслідувань IRS Джим Лі.

Згідно з інформацією WSJ, агентство розслідує 23 справи, пов’язані з санкціями. У роботі IRS допомагають департамент кіберполіції України, Бюро економічної безпеки (БЕБ), Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора.

“Ми боремося з агресором не тільки на полі бою, а й на економічному фронті”, — зазначив перший заступник директора БЕБ Сергій Федоров.

Регулятори, центробанки та політики попереджають, що такі країни як Росія та Іран можуть використовувати криптовалюти для уникнення санкцій, наголошують у Bloomberg.

За словами співзасновника та СEO Chainalysis Майкла Гронагера, важко дати точну оцінку, скільки грошей російських олігархів проходить через Україну, адже наразі ідентифікація таких транзакцій продовжується.

Також Гронагер додав, що цифрові активи виконують “безпрецедентну роль” у криптодонатах як для України, так і для РФ. За його словами, за минулий рік понад $5 млн пожертв у криптовалютах було спрямовано на користь близько 100 різних проросійських угруповань. Утім, він також зазначив, що темпи таких донатів сповільнюються.

Наразі відділ національної безпеки Мінʼюсту США з’ясовує, чи не порушила платформа Binance санкції, що застосовуються проти РФ через її вторгнення в Україну. 

Раніше представники біткоїн-бірж та експерти розповіли про боротьбу з криптозборами на фінансування війни РФ проти України. Згідно з даними CoinDesk, на адреси, що збирали кошти на підтримку армії країни-агресора, надійшло щонайменше $1,8 млн у цифрових активах. 

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK