KYC та торгівля підробними ID: експерти проаналізували крипторинок Ірану

Аналітична компанія TRM Labs дослідила криптовалютну економіку Ірану за 2022 рік. На фінансове становище країни вплинули наслідки пандемії COVID-19, міжнародні санкції та акції протесту з боку місцевих жителів.

Експерти підрахували, що обсяг цифрових активів, які надходять на адреси іранських біткоїн-бірж, наблизився тогоріч до $3 млрд. Згідно з результатами дослідження, 87% цих коштів обробила криптовалютна платформа Nobitex. Водночас біржі Wallex.ir, Excoino, Aban Tether і Bit24.cash — 12%.

Мережа Tron домінує на іранському крипторинку — у блокчейні відбулося 65% всіх транзакцій переважно у віртуальних активах TRX та стейблкоїні USDT. Ще 25% угод відбулося у BNB Smart Chain.

Зі звіту випливає, що місцеві платформи дотримуються вимог щодо проведення KYC на рівні з “провідними глобальними біржами”. Більшість з них проводять перевірку щонайменше одного документа свого користувача.

Втім, експерти TRM Labs виявили випадки, коли іранці намагалися обійти системи комплаєнса міжнародних платформ, використовуючи VPN або підробні ID-картки. За даними аналітиків, місцеві користувачі звертаються до сервісів OpenVPN та TiketVPN. Крім того, торгівля підробними документами у регіоні також затребувана, зазначають експерти.

“Використання шахрайських ID спеціально націлено на глобальні біржі. Підроблені посвідчення особи були нібито з Індонезії, Казахстана, Колумбії, Швейцарії, ОАЕ та Греції”, — підсумували аналітики.

fake id
Дані: TRM Labs.

60% активів надійшли на адреси іранських бірж з-за кордону, як стверджують фахівці. Однак вони наголосили, що частка незаконного обсягу криптовалют дорівнює всього 0,08%.

TRM Labs порівняла криптовалютний сектор Ірану з РФ як двох підсанкційних держав. За словами фахівців, саме Росія стала “притулком для міжнародних криптозлочинців”, адже 95% російських біткоїн-бірж не дотримуються процедур KYC та AML-політики.

“З $2,8 млн незаконних цифрових активів, які надійшли в Іран протягом 2022 року з інших країн, 30% були надіслані з російської біткоїн-біржі Garantex. Остання перебуває під санкціями США”, — зазначили у TRM Labs.

Non-iranian illict counterparty category flows 2022
Джерела незаконних надходжень на іранські платформи. Дані: TRM Labs.

Нагадаємо, у 2022 році криптовалютна біржа Kraken погодилась виплатити понад $300 000, щоб врегулювати свою потенційну відповідальність за порушення санкцій проти Ірану. Платформа обробила транзакції з підсанкційної держави на $1,6 млн.

Представники біткоїн-біржі Binance спростували інформацію про обслуговування іранців в ексклюзивному матеріалі ForkLog UA. У компанії заперечили, що платформа обробила транзакції з Ірану на $8 млрд.

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK