Обсяг пов’язаних зі злочинністю криптотранзакцій сягнув $20,6 млрд у 2022 році

У 2022 році обсяг криптовалютних транзакцій, пов’язаних із незаконною діяльністю, досяг історичного максимуму в $20,6 млрд. Такі підрахунки навели спеціалісти компанії Chainalysis.

Аналітики підкреслили, що частка всієї незаконної діяльності, пов’язаної з використанням криптовалют, становить лише 0,24% від загальної суми транзакцій у 2022 році.

Крадіжки

2022 рік став рекордним щодо викрадених криптовалют. Внаслідок діяльності хакерів біткоїн-компанії втратили $3,8 млрд. 

хакери криптовалюти
Дані: Chainalysis.

Пікова активність зловмисників припала на жовтень. Тоді внаслідок 32 атак хакери викрали активи на $775,7 млн.

Найбільше потерпали DeFi-проєкти. На них припадає 82,1% усіх криптовалют, привласнених зловмисниками. Особливо страждали кросчейн-мости.  

Рекорд зафіксовано й щодо викрадених активів хакерами, які пов’язані з Північною Кореєю, — $1,7 млрд. Раніше про це заявляли в ООН.

Скам

Дохід від криптовалютного шахрайства значно впав у 2022 році — з $10,9 млрд минулого року до $5,9 млрд.

скам криптовалют
Дані: Chainalysis.

Аналітики зазначили, що криптоскам приносить своїм організаторам менші доходи під час ведмежих ринків:

“Імовірно, через те, що користувачі більш песимістичні та менш схильні вірити обіцянкам шахраїв про високі прибутки в періоди, коли ціни на активи падають”.

Вимагачі криптовалют та відмивання коштів

У 2022 році оператори програм-вимагачів отримали значно менші доходи від жертів — близько $456,8 млн порівняно з $765,6 млн роком раніше.

Дані: Chainalysis.

Аналітики зафіксували зростання частки коштів, які спрямовували оператори подібних програм на централізовані біржі — 48,3%. Одночасно з цим зловмисники стали менше використовувати для відмивання активів високоризикові платформи та даркнет-ринки.

Централізовані біржі залишаються найбільшими одержувачами незаконно отриманих криптовалют. На них спрямували трохи менше половини всіх коштів, надісланих із пов’язаних з нелегальною діяльністю адрес для відмивання.

Проте хакери також активно використовують DeFi-сервіси для цієї мети. Особливо, коли жертвами є подібні протоколи:

«Під час зламу DeFi-проєктів зловмисники часто отримують токени, яких немає на біржах. Тому їм потрібно використовувати DEX, щоб обміняти їх на більш ліквідні криптоактиви».

Санкції

43% обсягу незаконних транзакцій, які зафіксували Chainalysis, припадає на діяльність, пов’язану з організаціями, що у 2022 році вже потрапили під санкції регуляторів.

Особливо активізувалося Управління контролю за іноземними активами США (OFAC). Регулятор почав накладати санкції не лише на окремі адреси, а на цілі сервіси. Найяскравіші приклади — російський даркнет-маркетплейс Hydra, біржа Garantex і криптоміксери Blender.io та Tornado Cash.

Санкції проти міксерів могли сприяти двом тенденціям, кажуть аналітики:

  • загальний обсяг криптовалют, надісланих для мікшування, значно впав;
  • кошти, які відправляли до міксерів частіше надходили з незаконних джерел.
крипто міксери
Дані: Chainalysis.

У 2022 році такі сервіси обробили загалом транзакції на $7,8 мільярда доларів порівняно з $11,5 млрд у 2021 році. 

Даркнет

У 2022 році спостерігалося зниження доходів порівняно з попереднім роком для даркнет-маркетплейсів. Загальний дохід цього ринку склав $1,5 млрд ($3,1 млрд у минулому році).

даркнет крипта
Дані: Chainalysis.

Раніше у Chainalysis заявили, що крах екосистеми Terra, а також банкрутство Celsius Network і Three Arrows Capital призвели у 2022 році до більших збитків у порівнянні з тими, що виникли після колапсу FTX

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK