У НАБУ досліджуватимуть криптовалютні корупційні схеми, а ChatGPT запустили на iOS

Ми зібрали найважливіші події, які сталися в криптоіндустрії, в одному тижневому дайджесті.

У НАБУ досліджуватимуть криптовалютні корупційні схеми

Співробітники Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) розпочали тренінг з виявлення корупційних коштів у криптовалютах. У навчанні беруть участь понад 250 детективів та аналітиків.

Курс триватиме 9 місяців, під час якого експерти НАБУ навчаться відстежувати незаконні цифрові активи, використовувати криптовалютні інструменти, а також налагодять співпрацю з біткоїн-біржами та міжнародними правоохоронними організаціями.

«Це наймасштабніший тренінговий курс в історії бюро […] Співробітники інтегруються до міжнародної екосистеми крипторозслідувачів, а цифрові активи більше не будуть «панацеєю» корупціонерів для приховування злочинів», — наголосили представники НАБУ.

Застосунок ChatGPT запустили для iOS

Компанія-розробник популярної нейромережі ChatGPT — OpenAI — оголосила про запуск застосунку для користувачів iOS.

Першими можливість завантажити ChatGPT на смартфон отримали жителі США. Підтримка застосунку для інших країн зʼявиться «найближчими тижнями».

Рада Євросоюзу одноголосно схвалила регламент MiCA

У Раді ЄС представники 27 держав-членів блоку одноголосно ухвалили регламент щодо регулювання ринків криптоактивів, відомий як MiCA.

Внаслідок цього ЄС став першою юрисдикцією, яка має комплексний режим ліцензування криптовалют. Регламент охоплює випуск, торгівлю та зберігання багатьох видів цифрових активів, включаючи криптовалюти, security- та utility-токени.

Водночас Президент Міжнародної групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) Раджа Кумар закликав представників держав «Великої сімки» імплементувати у повною мірою AML та CFT-рекомендації організації.

ЗМІ: очільник OpenAI має намір залучити $100 млн для Worldcoin

Сем Альтман, CEO компанії Open AI веде переговори щодо інвестицій на $100 млн для стартапу Worldcoin. Про це повідомляє Financial Times із посиланням на джерела.

За даними видання, до групи потенційних інвесторів входять венчурні фірми, які раніше фінансували проєкт.

Окрім того, на тижні, що минає, Альтман виступив перед Сенатом США та заявив про необхідність регулювання технології штучного інтелекту (ШІ).

Підприємець наголосив, що використання ШІ для маніпулювання виборцями та дезінформації викликає у нього «занепокоєння», оскільки у Сполучених Штатах «наступного року відбудуться вибори президента, а нейромережі вдосоконалюються».

Tether інвестуватиме до 15% прибутків у біткоїн

Компанія Tether — емітент стейблкоїну USDT — оголосила про нову інвестиційну стратегію, яка передбачає регулярні придбання біткоїну для диверсифікації ризиків.

Починаючи з травня, компанія регулярно спрямовуватиме «до 15% чистого реалізованого операційного прибутку» на придбання першої криптовалюти.

Ledger оголосив про впровадження функції відновлення закритого ключа у Nano X

Виробник апаратних гаманців Ledger додасть послугу відновлення закритого ключа для пристрою Nano X. Інструмент під назвою Ledger Recover дозволить зробити резервну копію seed-фрази.

Це викликало шквал критики у криптоспільноті. Чимало користувачів обурилися можливим наданням своїх секретних даних третім сторонам.

CTO Ledger Шарль Гіллеме заявив, що Ledger Recover орієнтований на людей, котрі хочуть більшої безпеки, ніж та, яку забезпечують онлайн-біржа або гарячий гаманець. Ця категорія користувачів усе ще надто недосвідчена, щоб у неї виникло бажання володіти апаратним гаманцем, пароль якого ніколи не може бути відновлено в разі втрати, додав він.

ЗМІ: BlockFi ліквідує свою лендингову платформу

Компанія BlockFi планує ліквідувати власну платформу кредитування після невдалої угоди з її продажу. Про це повідомляє The Wall Street Journal.

Фірма подала заяву до суду США у справах про банкрутство у Трентоні, штат Нью-Джерсі, згідно з Главою 11, яка передбачає реорганізацію. План відновлення бізнесу надішлють усім кредиторам для голосування, включаючи понад 100 000 роздрібних клієнтів.

Ripple запустила платформу для розробки CBDC та стейблкоїнів

У фінтех-компанії Ripple оголосили про запуск CBDC-платформи, яка дозволяє центробанкам, урядам та фінансовим інститутам розробляти свої цифрові валюти та стейблкоїни. 

Новий інструмент під назвою Ripple CBDC Platform дозволяє керувати всім життєвим циклом криптовалют — від випуску та зберігання до розповсюдження та спалювання, зазначається у пресрелізі.

WazirX заявила, що Binance контролює токен WRX

Індійська криптобіржа WazirX заявила, що Binance володіє нативними токенами WRX на $580 млн, а також зберігає весь прибуток від IEO (108 401 BNB). Крім того, платформа стверджує, що Binance не проводила квартальне спалювання WRX із січня 2022 року.

У Білому домі вказали на фінансування ракетної програми КНДР за рахунок крадіжки криптовалют

Представниця Білого дому Енн Нойбергер заявила, що близько половини ракетної програми Північної Кореї фінансується за рахунок кібератак та крадіжки криптовалют. 

За її словами, спецслужби США працюють над виявленням оперативників КНДР, а міністерство фінансів відстежує вкрадену криптовалюту.

Також на ForkLog UA:

Читайте ForkLog UA в соціальних мережах

Знайшли помилку в тексті? Виділіть її та натисніть CTRL+ENTER

Матеріали за темою

Ми використовуємо файли cookie для покращення якості роботи.

Користуючись сайтом, ви погоджуєтесь з Політикою приватності.

OK